Gezond en veelzijdig gebruik - Aanbevolen voor Diabetici
 
PDF Print E-mail

Wat is Yacon ?

Yacon is de benaming voor een knol van een plant, die oorspronkelijk voorkomt in het Andes Gebergte. In Belgische literatuur komt men wel benamingen tegen als "Grondappel" of " Boliviaanse Zonwortel".

In een van de Inca talen, het Quechuan, heeft Yacon de betekenis van "watery" of "water root".

Het is een gewas dat reeds duizenden jaren verbouwd is door de lokale bevolking in Zuid-Amerika. Zoals met zovele gewassen is het recentelijk in de belangstelling gekomen door toegedichte eigenschappen als gevolg van meer wetenschappelijk onderzoek.

Met name is de Yacon nu zeer in trek vanwege de vermoedelijke eigenschap als alternatief gebruik door diabetici. In Nederland is nog steeds geen definitief oordeel hierover geveld, maar bijvoorbeeld in Japan wordt reeds zonder meer aangenomen dat de yacon bestanddelen bevat die het gebruik van insuline  zouden kunnen verminderen.

In Zuid-Amerikaanse landen wordt Yacon algemeen verbouwd en geconsumeerd, zowel de verse knol als wel verwerkte producten als thee, jam, dragees, sap concentraat, etc.

In Europa is bijvoorbeeld veel onderzoek gedaan door de Landbouw Universiteit van Praag en ook in Wageningen zijn reeds rapporten verschenen.

In Nederland worden op bescheiden schaal yacon aanplanten vermeld. De beheerder van deze site is met de teelt in 2006 gestart. De eerste resultaten tonen aan dat de Yacon vrij gemakkelijk te verbouwen is, het stelt geen bijzondere eisen aan klimaat of grond en het is een mooie plant met vele gebruiksmogelijkheden. Ideaal ook voor de kleine tuinliefhebber.

De knollen kunnen eenvoudig in grond (zandbak) bewaard blijven en daardoor kan een oogst van bijvoorbeeld october wel tot april-mei als consumptie dienen.

De Yacon hier genoemd wordt organisch verbouwd (doch niet met een duur certificaat).

Eetbare knollen en plantmateriaal zijn verkrijgbaar.

 

 

 

 
Copyright © 2023 Yacon Gezond Portal. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.