Gezond en veelzijdig gebruik - Aanbevolen voor Diabetici
 
Home Andean Root and Tuber Crops (ARTC's) Yacon Botanische eigenschappen en kenmerken
PDF Print E-mail

BOTANISCHE EIGENSCHAPPEN.

 

De benaming volgens de plantkunde wordt hieronder aangegeven:

Koninkrijk:         Plantae

Afdeling:          Magnoliophyta

Klasse:             Magnoliopsida

Orde:              Asterales

Familie:            Asteraceae

Genus:            Smallanthus

Specie:           S. sonchifolius

(Synoniem: Polymnia sonchifolia)

 

De meest gebruikte en voorkomende naam is Yacon. Deze naam komt uit de indiaanse taal Quechuan en is afgeleid van de woorden

"yakku = insipid en unu = water" vandaar de naam "watery roots".

Onofficieele Nederlandse benamingen: grondappel, zonnewortel, etc.

In Engelse literatuur worden de volgende benamingen aangetroffen: Peruvian groundapple, Bolivian Sunroot, Sweet Root, Yacon strawberry, etc.

In het Spaans worden ook de volgende benamingen gebruikt; Arboloco (Colombia), Aricoma (Peru & Bolivia), Jiquima, llacon, llajon, etc.

Op een Duitse site wordt de Yacon aangeduid als "Der DiabetusKartoffel", ook de naam "Erdbirne" wordt vermeldt.

De Franse literatuur spreekt van "Poire de Terre", maar de letterelijke vertaling geeft dan verwarring met de aardpeer.

De Yacon is dus van de zonnebloem  familie dit is goed te zien aan de bloemen, die echter klein zijn en niet altijd en niet bij alle selecties verschijnen.

In de literatuur wordt de plant soms als meerjarig vermeldt. Dit is onder Nederlandse omstandigheden beslist niet waar. Zelfs lichte vorst is dodelijk voor de bovengrondse- alsook ondergrondse delen.

De plant kan een hoogte bereiken van wel 250 cm en vormt bloemen (afhankelijk van de varieteit) van ongeveer 3 cm doorsnede, geel tot oranje van kleur.

Vruchtzetting treedt soms op en de zaden zijn zwart en ongveer 2 mm groot.

Een zeer belangrijke en unieke eigenschap van Yacon is de produktie van twee soorten knollen.Vlak onder de grond aan de basis vand stengels is er normaliter een krans van kleien dicht op elkaar zittende , witte tot rode knolletjes met duidelijkeen oog. Deze knolletjes zitten bijna altijd in een cluster bijeen en met elkaar vergoeid, zodat er eigenlijk nooit individueele knolletjes los zitten. Deze knolletjes worden gebruikt voor de vegetatieve vermeerdering.

Onder deze zogenaamde broedknollen bevinden zich dan grote (eet-) knollen zonder ogen, beztemd voor de consumptie. In tegenstelling tot de broedknollen ( ongeveer 1 - 2 cm) kunnen de eetknollen proportiess aannemen van wel tot 25 cm lengte en 10 cm diameter. Gewichten bij ons waargenomen gaan tot 2 kilogram voor een knol.

Het aantal knollen per plant varieert sterk per varieteit en groeiwijze, van enkele tot tientallen knollen per plant. De vorm is vaak onregelmatig, doch vaak lanwwerpig.

Deze eigenschap van de produktie van twee significant veerschillende knollen aan een plant is volgens ons uniek in de hele plantenwereld.

Hoewel oorspronkeloijk uit de Andes wordt de Yacon nu wereldwijd geproduceerd van Rusland tot New Zeeland.

De eerste vermelding van Yacon dateert van 1653 door de kroniekschrijver Padre Bernabe Cobo.

 

yaconpicture3

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Copyright © 2017 Yacon Gezond Portal. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.