Gezond en veelzijdig gebruik - Aanbevolen voor Diabetici
 
Home Algemeen Yacon als gewas
PDF Print E-mail

 

 

YACON ALS GEWAS

Oorsprong: Yacon komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte, maar is in tegenstelling tot andere Andes-knollen niet daglengtegevoelig.

 

UITGANGSMATERIAAL:

Yacon wordt vermeerderd via knollen, die zich gedurende het groeiseizoen ondergronds ontwikkelen onderaan de nieuwe stengels. Bij het oprooien van de planten ziet men duidelijk het onderscheid tussen de generatieve en vegetatieve (eetbare) knollen. In de foto hieronder ziet men duidelijke de plantknolletjes (purperachtig) en de eetknollen. Ik ken eigenlijk geen enkele andere plant waar dit tweetal soort knollen aan een plant voorkomt.

Afhankelijk van hetgeen uitgeplant is krijgt men een veelvoud van knolletjes met ieder een oog. In principe zou ieder knolletje geplant kunnen worden, maar in de praktijk neemt men een oude stengel waaraan +/- 5 – 10 knolletjes. Als men meer neemt wordt de plant veel te groot en vormt vele stengels dicht bij elkaar en zal dan eerder omvallen.

Door deze sitehouder zijn ondertussen verschillende selekties gemaakt, want de variëteit in planten (en vooral knollen) is enorm.

Wij zijn in het bezit van materiaal afkomstig uit NieuwZeeland, Bolivia en Duitsland. Echter namen ontbreken en de literatuur geeft ook weinig informatie hieromtrent.

De knolletjes worden na de oogst schoongemaakt en gedurende de winter vorstvrij bewaard (in dozen/kratten met turfmolm om te grote uitdroging te voorkomen.

 

 
Copyright © 2023 Yacon Gezond Portal. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.