Gezond en veelzijdig gebruik - Aanbevolen voor Diabetici
 
Home Andean Root and Tuber Crops (ARTC's)
PDF Print E-mail

ANDEAN ROOT and TUBER CROPS (ARTC's)

Onder deze naam worden een aantal gewassen samengevat die hun botanische oorsprong vinden in het Andes gebergte. De meeste gewassen werden en worden gebruikt op meer of minder grote schaal door de bevolking in die gebieden van Zuid - Amerika.

Behalve de aardappel zijn de meest gebruikelijke gewassen (alphabetisch): Achira, Ahipa, Arracacha, Maca, Mashua, Mauka, Oca, Olluco en Yacon.

De meeste van deze gewassen zij daglengte gevoelig, d.w.z. de knolvorming begint bij daglengtes van rond 12 uur of minder.

Vooral van bijvoorbeeld Yacon en Maca zijn reeds vele afgeleide produkten bekend en ook beschikbaar op de Nederlandse markt.

Een aantal gewassen heeft recentelijk meer aandacht gekregen vanwege specifieke eigenschappen die deze knollen of de afgeleide preparaten bezitten. Met name medicinale en therapeutische eigenschappen worden toegeschreven aan een aantal knollen.

Wij zijn van mening dat een aantal knollen en verwerkte produkten een welkome aanvulling zullen zijn voor een gezond voedingspakket. Daarbij willen wij in de eerste plaats gedurende een aantal jaren proberen vast te stellen of deze gewassen onder normale nederlandse omstandigheden voldoende produktie genereren. Daarnaast zullen eenvoudige hulpmiddelen toegepast worden om de produktie mogelijk op een hoger plan te brengen.

 

 
Copyright © 2023 Yacon Gezond Portal. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.