Gezond en veelzijdig gebruik - Aanbevolen voor Diabetici
 
Home

Welkom bij Yacon Gezond

(latest update  27.10.2020)

 

Door de publicatie vandaag in de Limburger komen er vele vragen, vandaar dat we de komende dagen wat gaan bij werken.

De meeste info die al genoemd wordt is nog steeds korrekt , alleen zal hier en daar aangevuld worden.

Ook eetknollen en plantmateriaal blijft in bescheiden mate beschikbaar.

 

 

 Bij deze willen wij de laatste stand van zaken doorgeven.

Afgelopen dagen heb ik alle Yacon geoogst. Dit jaar had ik veel minder geplant dan andere jaren en de groei-oogst viel dit jaar ook nog eens behoorlijk tegen.

Verder heb ik reeds nogal wat aanvragen/bestellingen voor plantgoed en siroop.

Dit brengt mij helaas tot de conclusie dat ik verdere aanvragen voor plantgoed of eetknollen voorlopig niet meer kan toezeggen.

Wat plantgoed betreft zal ik moeten kijken of er in het voorjaar na de opkweek nog materiaal over is.

Mensen of instellingen die geinteresseerd zijn kunnen evengoed een mail met een verzoek sturen en dan kan ik ze wellicht doorverwijzen naar andere bronnen.

Ik vind het zelf ook jammer dat ik dit jaar zo snel door het materiaal heen ben.

 

 

Ondertussen zijn we al weer aangeland in het najaar van 2015.

De groei van de yacon is niet overdadig geweest. De planten zijn duidelijk kleiner gebleven dan afgelopen jaren.

In mijn geval is dat misschien te wijten aan het feit dat op dezelfde grond al 10 jaar Yacon staat, waardoor de minerale huishouding wellicht niet ideaal is.

Naast de kleine hoeveelheid , eigen , compost die ik jaarlijks geef, zal ik ook wat koemest korrels gaan gebruiken in.

Begin october hebben we in Bergen een nacht met een beetje nachtvorst gehad, waardoor de topbladeren zwart werden.

Het verreweg grootste gedeelte van de planten is echter groen gebleven en we zien in de toppen van de planten weer hergroei.

Afgelopen week zijn we begonnen met de oogst om alvast wat knollen beschikbaar te hebben.

De opbrengst valt niet tegen in verhouding tot de plantgrootte.

Dus vanaf nu kan er weer plantmateriaal besteld worden (verzending waarschijnlijk eind november).

Ook verse knollen zijn  per direct beschikbaar.

De siroop wordt wel tweede helft van november.

 

 

 

 

YACON:

De oogsttijd is er nog lang niet , maar ik laat deze tekst nog maar even staan tot het najaar. Hierbij willen we enkele overwegingen aangaande de oogst de revue laten passeren.

Oogsttijdstip:

Normaliter laat men de Yacon groeien tot de eerste vorst inzet, tot die tijd neemt het knolgewicht nog steeds toe. 

 Echter om verschillende reden kan de oogst eerder aanvangen, bijvoorbeeld omdat men al eerder knollen ter beschikking wil hebben, of

omdat men niet het risico wil lopen door de vorst overvallen te worden en men in tijdnood kan komen.

Bij de eerste nachtvorst zullen de bladeren reeds zwart worden, echter de knollen in de grond zijn dan nog niet aangetast, dus heeft men nog even de tijd.

Voor en na zal ook bloei steeds meer voorkomen, het eerste gebeurt dit bij de rode varieteit. De literatuur geeft aan dat ook bij bloei de knolvorming nog doorgaat.

Ik was vorige week bij een bedrijf dat reeds met oogsten was begonnen en de gemiddelde opbrengst lag rond de 6 kilo per plant.

Een oogst van enkele kilos per volgroeide plant is op dit moment dan ook heel normaal.

 

Oogstmethode:

Het oogsten dient met de hand te geschieden, teneinde een zo groot mogelijk aandeel aan hele knollen te verkrijgen, wat weer noodzakelijk is

om de knollen goed te kunnen bewaren.

Ik zelf verwijder eerst de bladeren tot op +/- 20 cm boven de grond , om nog een " handle" te hebben. Daarna graaf ik  rondom de plant de grond los of verwijder deze. De cirkel moet zeker een straal van 30 - 40 cm hebben. Daarna gaat een riek diep in de grond en probeer het geheel te lichten. Zodra men enige beweging voelt of ziet kan men proberen de hele zaak met wortels en al uit de grond te trekken. Let wel op dat er bijna altijd knollen afbreken en apart uitgegraven moeten worden. Het is nogal een tijdrovend werkje. Toch heb ik meestal nog een breuk van 20 - 40 % en deze gebroken knollen moeten verwerkt worden (siroop, gedroogd, etc), want ze zijn niet te bewaren.

Maar een ieder kan zijn eigen methode gebruiken om te oogsten en ik houd me aanbevolen voor andere goede praktijken of aanwijzingen.

Daarna worden de eetknollen en broedknollen voorzichtig afgebroken en opgeslagen.

 

Opslag:

De eetknollen en broedknollen kunnen heel goed opgslagen worden.

Het is zaak dat beide vorstvrij blijven en niet kunnen uitdrogen. Ik gebruik hiervoor kisten gevuld met turfmolm, maar andere substraten zijn ook te

gebruiken (scherp zand, ander licht vochtig materiaal).

Sinds een week ben ik net door de knollen van vorig jaar heen. De (eet)kwaliteit was nog alleszins acceptabel

 

  

Het is wel mogelijk nu siroop te reserveren van de oogst van dit jaar, dit zal zo rond midden november beschikbaar zijn.

 

 

Zoals U weet is Yacon siroop een zeer gezonde zoetstof.

De glycemische waarde van Yacon siroop de de laagste van alle bekende siropen.

Yacon siroop is daarom ook in dit verband gezonder, beter dan b.v. agave siroop.

(de glycemische waarde  geeft de snelheid aan waarmee "suikers"in het bloed worden opgenomen, bij Yacon is dit zeer laag wat in de praktijk wil zeggen

dat de zo gevreesde pieken in de bloedsuikerspiegel worden geminimaliseerd.)

 

Voor meer informatie: Contact formulier

 


 

 

OVER YACON

Deze site is voornamelijk gemaakt ten einde de teelt en gebruik van YACON te promoten.

De yacon is een plant uit de zonnebloem familie, oorspronkelijk uit de Andes in Zuid-Amerika. Momenteel staan de producten van deze plant volop in de belangstelling, getuige het aanbod via het internet van siroop, marmelade, poeder, thee, gedroogde plakjes, etc. Als vers produkt wordt het nauwelijks of niet aangeboden.

 

Als PLANT  in iedere tuin is de Yacon een welkome aanvulling voor ieder die van planten houdt en daar ook nog iets van wil eten. Een mooie naam in dit verband is "edible landscaping". De plant groeit gemakkelijk. De grondsoort doet er niet toe. Tot op heden hebben wij geen ziekten of plagen waargenomen. In ons geval geven we enkel wat compost en water in droge perioden.

De plant groeit pas echt hard na de langste dag. Bereikt een hoogte van rond de 200 cm en een aanbevolen plantafstand is 100 - 150 x 100 - 150 cm. Bloei treedt laat in het seizoen op ; een klein zonnebloempje. Men ziet vaak de grond rond de stam omhoog komen (Limburgs: "heuvelen"), vanwege de knollen.

Voor zover ons bekend is Yacon de enige plant ter wereld die twee significant verschillende knollen geeft aan een plant. De broedknollen ter vermeerdering en de eetknollen als voedselbron. De laatste hebben geen ogen en kunnen dus niet voor vermeerdering dienen en de eerste zien er gewoon niet lekker uit.

 

Als VOEDING is  Yacon een zeer goede bron van suikers en door de prebiotische eigenschappen ook te classificeren als een gezondheidsbevorderende voedingsbron. In de literatuur zijn er veel publikaties over de effecten van Yacon. Zeker is het gehalte aan fructooligosachariden, die een prebiotische werking hebben. Dat wil zeggen ze bevorderen de ontwikkeling van de darmflora.

Veel wordt ook geschreven over de mogelijke suiker substitutie voor diabetici. Het type fructose (inuline) wordt in beperkte mate in het bloed opgenomen. In Japan wordt algemeen aangenomen dat het drinken van de Yacon thee de bloedsuiker spiegel verlaagt. Helaas zijn de meeste van deze beweringen nog niet geheel wetenschappelijk onderbouwd, zodat voorzichtigheid geboden is.

Uitspraken als "Yacon is beter dan Yakult", "Yacon is a diet and diabetic food", en "Yacon, der Diabetuskartoffel", komen in de literatuur voor.

Momenteel wordt Yacon zeer veel op internet aangeboden als: siroop, poeder, gedroogde plakjes, capsules, thee, etc.

De belangrijkste vorm zou volgens ons de verse consumptie kunnen zijn. Het is een ideaal supplement voor verse salades; altijd lekker, fris en gezond.

 

MET ANDERE WOORDEN :  YACON IS EEN MULTIPURPOSE PLANT, DIE IN GEEN ENKELE (VOLKS-) TUIN ZOU MOGEN ONTBREKEN!

 

Onder het hoofd Yacon wordt meer gedetailleerde informatie verschaft over de opkweek, verbouw, oogst, gebruiksmogelijkheden, bewaring en verwerking, etc.

 

Deze site biedt verder informatie over andere "Andean Root and Tuber Crops", andere knolgewassen oorspronkelijk uit de de Andes. Ook deze gewassen worden meer in detail behandeld. De ervaring hiermee is nog niet zo groot, maar interessante resultaten zijn reeds bereikt.

 

Tenslotte wordt nog aandacht geschonken aan een exotische fruitsoort de PawPaw (Asimina triloba), niet te verwarren met de alom bekende papaya.

Verder komen nog enkele minder algemene fruitsoorten aan de orde.

 

 Voorbeeld van een uitzonderlijke oogst van een enkele Yacon plant ( > 20 kilo)

 

Vruchten van de Pawpaw uit eigen tuin.

 

 
Copyright © 2024 Yacon Gezond Portal. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.